Psikolojik Testler

Psikolojik Testler

ZEKA TESTLERİ

Cattell 2A-3A Testleri: 7 yaş 6 ay ile lise dönemi çocuklara uygulanan zeka testidir. Cattell 2A-3A Testleri: Üniversite öğrenimi almış bireylere uygulanan zeka testidir.

Porteus Labirentleri Testi: 8 ile 14 yaş arasındaki çocukların ve okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin zeka kapasitesini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Kent EGY Testi: 6-14 yaş çocuklar ve mental retardasyondan şüphelenilen yetişkinler için kullanılmaktadır.

GELİŞİM TESTLERİ

Metropolitan Okul Hazırlık Ölçeği: 5 yaş 6 ay ve 6 yaş arasındaki çocukların okula gitmeye hazır olup olmadığını tespit etmek amacıyla uygulanan bir testtir.

Okul Hazırlık Testi: Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir.

Ankara Gelişim Envanteri: 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimini değerlendirmek için kullanılan bir psikolojik testtir. Küçük kas-büyük kas gelişimi, dil gelişimi, bilişsel gelişim, öz bakım becerileri, sosyal gelişim gibi alanları ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Peabody Resim Kelime Eşleme Testi: 3-12 yaş arasındaki kişilerin kelime bilgisini belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Aynı zamanda çocukların alıcı dil kapasitesi ölçülmektedir.

Kelime Söyleyiş Testi: Artikülasyon bozukluklarını belirlemede kullanılan bir testtir. Kelime Söyleyiş Testi, ifade edici dil gelişimini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Gessel Gelişim Figürleri Testi: 3 ile 7 yaş arasındaki yaş gruplarının psikomotor faaliyetlerini ölçmek amacıyla kullanılan bir psikolojik testtir. Gessel Gelişim Figürleri Testi; görsel hafıza, motor beceri, görsel algı, küçük kas becerileri ve el-göz koordinasyonu gibi alanlara yönelik ölçüm yapar.

Frostig Görsel Algı Testi: 4-8 yaş arasındaki çocukların görsel algılama sorunları olup olmadığını tespit etmek amacıyla kullanılan bir psikolojik testtir.

DİKKAT TESTLERİ

D2 Dikkat Testi: Çocuk değerlendirme testleri arasında en yaygın kullanılan testlerden biridir. D2 Dikkat Testi, 9-60 yaş arasındaki kişilerin psikomotor hızını, öğrenme seviyesini, zihinsel konsantrasyonunu ve dikkat seviyesini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Burdon Dikkat Testi: Ortaokul ve lise öğrenci grubunda dikkat eksikliği yaşayan kişileri belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir.

Frankfurter Dikkat Testi: 5 ile 6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan, elma ve armut resimlerinden oluşan bir testtir. Çocuktan elma ve armut şekillerinin karışık olarak verildiği bir kağıt üzerinde armutları seçmesi istenir. Böylece çocuğun ne kadar dikkatli olduğuna ilişkin puanlama yapılır.

Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaş ve üstü bireylerin mekansal belleğini ölçmek amacıyla kullanılan bir testtir. Benton Görsel Bellek Testi’nde bolca şekil kullanılmakta ve bireylerin bu şekilleri aklında ne kadar tuttuğu test edilmektedir.

DİĞER TESTLER

Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi: 5 yaş 6 ay ile 10 yaş 11 ay arasındaki çocukların görsel-motor koordinasyon becerisini ve görsel algılamasını ölçen bir testtir.

Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi: 3 ile 15 yaş arasındaki çocukların çizdiği insan resminden iç dünyasını anlamak için kullanılan bir testtir. Aynı zamanda Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi, projektif (yansıtıcı) bir testtir.

Koppitz İnsan Çiz Testi: 3 ile 15 yaş arasındaki çocukların çizdiği insan resminden iç dünyasını anlamak için kullanılan bir testtir. Aynı zamanda Koppitz İnsan Çiz Testi, projektif (yansıtıcı) bir testtir.

TEMATİK ALGI TESTİ (TAT) 

Tematik Algı Testi, 30 resim ve 1 boş karttan oluşan projektif bir kişilik testidir. Bu testte kişiliğin, çatışmalar, baskın dürtüler, ilgi alanları ve güdüler gibi altta yatan dinamiklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kişilerden gördükleri resimler hakkında başı, ortası ve sonu olan birer hikaye yazmaları istenir. Danışanlar hikaye oluştururken “şuanda neler oluyor?”, “resimdeki karakterler ne düşünüyor ve ne hissediyor?” “olaylar bu noktaya nasıl geldi?”, “sonuç nedir?” gibi sorular terapist tarafından yöneltilebilir. Sonrasında hikayeler aynı şekilde terapist tarafından yorumlanarak bir takım bulgulara ulaşılır. TAT çocuklar, gençler ve yetişkinlerde kullanılmakta kişilerarası ilişki dinamiklerini en iyi veren test olarak nitelendirilmektedir.

ÇOCUKLAR İÇİN TEMATİK ALGI TESTİ (CAT) 

Çocuk Algı Testi (CAT) çocukların kişilik dinamiklerini ve ebeveyn ilişkilerini analiz etmek çok kullanışlı bir psikolojik testtir. Çocuk Algı Testi (CAT) Ölçtüğü Özellikler 

  • Kişilik dinamiklerini
  • Ebeveyn ilişkilerini
  • Kardeş ilişkileri ve kıskançlık durumları
  • Tuvalet eğitimleri
  • İnatçı tutumları

BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ 

Beier Cümle Tamamlama Testi; birey ve gurupların genel tutumlarını, eğilimlerini ve isteklerini belirlemek amacıyla geliştirilmiş bir testtir. Klinik çalışmalarda da kullanıldığı gibi, bireyi tanıma, geçmiş ve geleceğe karşı tutumlarını belirleme, aile, arkadaş ilişkilerine yönelik amaçlı öğrenci guruplarına alanında kullanılmaktadır. Çocuk, ergen ve yetişkinlerin; geleceğe, yeteneklerine, karşı cinse, anne-babalarına, iş veya okula karşı tavırları; kendilerine güvenleri, korku ve kaygıları, suçluluk duyguları ve çeşitli durumlara karşı olan tepkileri hakkında bilgi verir. Herhangi bir etkilenme ya da yardım söz konusu olmadığından, cümleler tamamen bireyin tutum ve davranışları ile iç dünyasını sergilemektedir

LOUİSA DÜSS PSİKANALİTİK ÖYKÜ TESTİ 

Düss Öykü Testi, çocukların kompleks ve sorunlarını çözümlemek için hazırlanmış tekniklerin en geliştirilmişlerinden biridir. Bu teste yararlanılan öyküler daha çok onların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Öyküler özellikle çocuklar için hazırlanmış olmakla birlikte yetişkinlere de bir düş gücü testi olarak uygulanabilir. Kültürlü yetişkinlerin yanıtları genellikle zeki ve mantıklıdır. Kültürel düzeyi düşük, zihnî yetenekleri fazla olmayan yetişkinlerinse verdikleri yanıtlar sembolik ve spontanedir.

BLACKY RESİMLERİ TESTİ

Gerald Blum tarafından tasarlanan ve ilk olarak 1949’da klinik sahneye çıkan bu test, psikanalitik teoriye açık atıf ve kavramları doğrulamak için deneysel olarak kullanılmıştır. Psişik çatışmalar, savunma mekanizmaları, psikoseksüel gelişim hakkında bilgiler alınmaktadır.

SZONDİ KİŞİLİK TESTİ 

Szondi Kişilik Testi, Macar psikiyatr ve psikoloji profesörü; Léopold Szondi tarafından 1935 yılında geliştirilen, bir sözel olmayan yansıtmalı kişilik testidir. Aynı zamanda; kader analizi kavramının da kurucusu olan Szondi’nin çalışmaları 1940’larda Freud’un çalışmaları kadar ses getirmiştir. Szondi Kişilik Testi, sistematik bir dürtü teorisine ve boyutsal bir kişilik modeline dayanır. Tüm insani dürtülerin sıralanması (sadizm, mazoşizm, narsizm vb.), kapsamlı bir teori içinde sınıflandırılması ve çerçevelenmesini kapsar.

Szondi’ye göre insanların bazı resimlere gösterdiği tepkiler kişilik, bilinçaltı ve bastırılmış duygular hakkında ipuçları verebilir. Test; kişinin kendisini, yakınlık duyduğu ya da rahatsız olduğu karakterlere göre konumlandırmasına dayanır. Szondi Kişilik Testi, 8 fotoğraflık 6 setten oluşur. Katılımcılara çeşitli sorular yöneltilir ve bu soruların her birine yanıt olarak bir fotoğraf seçmesi istenir. Katılımcılar testin ilk aşamasında yakın hissettikleri ve sempatik buldukları kişileri, ikinci aşamasında ise kendilerinde korku ve endişe duygusu uyandıran kişileri seçer.

Szondi’ye göre katılımcılar yaptıkları seçimler aracılığıyla bilinçaltı yönelimlerini sergiler. Test sırasında kullanılan fotoğraflar akıl hastalarının fotoğraflarıdır ve bastırılmış duygular, korku ve insan ruhunun karanlıkta kalmış yönlerini açığa çıkaracak biçimde gruplanmıştır. Fotoğraflar karşısında verdiğimiz tepkiler psikolojik dürtü ve eğilimlerimizi gösterir niteliktedir.

LUSCHER RENK TESTİ 

Lüscher testi veya Renk Testi Psikolojide birinin kişiliğini tanıma aracı olarak kullanılan projektif bir testtir. Spesifik olarak, uygulandığı kişinin psikofizyolojik durumunu ve strese maruz kalma şeklini değerlendirmeye yarar. Projektif testler gibi, Lüscher testi de bir kişinin çeşitli unsurlar arasındaki seçiminin doğrudan kişilik özellikleriyle ilgili olduğu fikrine dayanmaktadır. Bu tür testler bilimsel çevrelerde çok fazla tartışmalara neden olur, ancak uygulamada hala yaygın olarak kullanılmaktadır

15.12.2023
135
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Serhat Doğan
Serhat Doğan
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?
1